Τραγική η εικόνα του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης

Τραγική η εικόνα του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 370/18.7.2007

Προς:
- κ. Υπουργό ΕΣ.Δ.Δ.Α.
- κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Τραγική είναι η κατάσταση που παρουσιάζει το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Θεσσαλονίκης, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 575 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιήσει συνεργεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 80% του οδικού δικτύου θεωρείται πεπαλαιωμένο, ενώ το 50% είναι κατεστραμμένο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές οδοποιίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 1960, ενώ τα ελάχιστα κονδύλια που δαπανώνται για την συντήρησή του, καθώς δεν αρκούν για μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη και ασφαλή παρέμβαση, ενισχύουν την άσχημη εικόνα και την κακή ποιότητα των δρόμων.

Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί μία εμπεριστατωμένη επιστημονική καταγραφή της κατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα καταγεγραμμένα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αναδεικνύει τα βασικότερα προβλήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού, όπως είναι η ολισθηρότητα, η ανεπαρκής σήμανση, η έλλειψη διαγράμμισης και φωτισμού, οι φθορές του οδοστρώματος και η αδυναμία απορρόφησης του κυκλοφοριακού φόρτου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα κακοτεχνιών και επικίνδυνων οδικών αρτηριών είναι το κομμάτι που συνδέει την Περαία με την Νέα Μηχανιώνα, καθώς υπάρχουν επικίνδυνες στροφές και διάβρωση του οδοστρώματος. Στο κομμάτι του οδικού δικτύου που συνδέει τον Λαγκαδά με την Ρεντίνα παρατηρούνται επίσης επικίνδυνες στροφές και απότομες ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις. Η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου παρουσιάζει ιδιαίτερη στενότητα, συχνές απότομες στροφές και έλλειψη φωτισμού, ενώ το κομμάτι Πανοράματος-Χορτιάτη-Ασβεστοχωρίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, λόγω των απότομων στροφών, της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και της αρνητικής κλίσης του εδάφους.
Στο σύνολο του οδικού δικτύου της επαρχίας Λαγκαδά η κατάσταση είναι τραγική, λόγω της παλαιότητας της κατασκευής των οδικών αρτηριών, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς. Δεν είναι λίγα εξάλλου τα τροχαία ατυχήματα στην περιοχή που αποδίδονται σε κακοτεχνίες του οδικού δικτύου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, λόγω των καιρικών φαινομένων και των χαμηλών θερμοκρασιών η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και η επικινδυνότητα αυξάνεται κατακόρυφα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ΕΣ.Δ.Δ.Α. και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.:

- Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει τα αρμόδια Υπουργεία στην ανάθεση μιας επιστημονικής μελέτης σε κάποιον αρμόδιο φορέα, όχι μόνο για την καταγραφή της κατάστασης και των προβλημάτων του οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και για τη σύσταση μιας ολοκληρωμένης πρότασης με συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιάγραμμα;

- Γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία ότι οι τεχνικές εταιρείες ή φορείς που αναλαμβάνουν την κατασκευή-επιδιόρθωση του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν τεχνικά χαρακτηριστικά του 1960; Πως προβλέπεται να αντιδράσουν στην προκειμένη περίπτωση;

- Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να αποφασίσουν την γενναία-ουσιαστική οικονομική ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε η Ν.Α.Θ. να προχωρήσει στην τμηματική επισκευή -και όχι στην λογική του «μπαλώματος»- των πιο κρίσιμων σημείων της επαρχιακής οδού, ώστε να αναβαθμιστεί-ολοκληρωθεί τμηματικά το σύνολο του οδικού δικτύου;

Απαντήσεις Υπουργείων